Koktajl jeżynowo-śliwkowy z lodami

Wspaniała wrześniowa pogoda sprawia, że nadal naszymi ulubionymi deserami pozostają koktajle z lodami :). Dziś ciemny i intensywny w smaku miks śliwek i jeżyn.

Składniki (na ok. 5 szklanek):
– 700 g śliwek
– 2 garście jeżyn
– 7 łyżek płynnego miodu
– ¾ szkl. wody
– lody

Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do kielicha blendera. Dodać wody i zmiksować w trybie pulsacyjnym. Dodać miód, umyte jeżyny i znowu zblendować. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta to dodać jeszcze wody, a jeśli napój będzie za kwaśny do dodać miodu. Gotowy koktajl przelać do szklanek, a na wierzch położyć po gałce lodów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *