Papryka i ogórki w zalewie miodowo-octowej

Mąż lubi słodko-kwaśne przetwory, więc głównie dla niego testuję przepisy na różne octowe zalewy. Tym razem pyszny przepis Hani.

Składniki:
– 3 kg papryki lub ogórków
– 2 l wody
– ½ l octu
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 3 goździki
– 6 płaskich łyżek soli
– 2 szkl. cukru
– ½ szkl. miodu

Paprykę lub ogórki umyć, osuszyć (z papryki usunąć gniazda nasienne) i powkładać ciasno do czystych słoików.
Pozostałe składniki umieścić w garnku i zagotować. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia i wtedy zalać przygotowane warzywa.
Każdy brzeg słoika przetrzeć suchą, czystą ściereczką i mocno zakręcić.
Słoiki ustawić w dużym garnku z wodą, tak aby woda sięgała do ¾ ich wysokości. Gotować ok. 20 minut od momentu wrzenia wody. Można też wstawić do piekarnika i pasteryzować słoiki ok. 30 minut w 130C (nie wkładamy do piekarnika słoików z zamknięciem wykorzystującym gumki).

2 thoughts on “Papryka i ogórki w zalewie miodowo-octowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *