Pietruszkowo-oliwkowe masełko

Zamiast tradycyjnego masła można zastosować to zdrowe pietruszkowo-czosnkowo-oliwkowe smarowidło, czyli prawie pesto. Świetne do pieczywa, ale sprawdzi się również jako dodatek do ryb z piekarnika czy gotowanych na parze lub do makaronu.
Można, w zamkniętym pojemniku, przechowywać je w lodówce około 5 dni.

Składniki:
– 1 szkl. natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
Wszystkie składniki zblendować. Przy czym czosnek i natkę wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
Jeśli uzyskana mieszanka będzie zbyt gęsta to należy dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy i znowu krótko zblendować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *