Biszkopt na białkach, ze śliwkami

Macie białka, z którymi nie wiecie co zrobić? A może chcecie upiec szybkie i łatwe ciasto z owocami? Macie ochotę na coś lekkiego i nieprzesłodzonego? Jeśli na choć jedno z tych pytań odpowiecie twierdząco, to spróbujcie tego biszkoptu na białkach ze śliwkami, morelami, brzoskwiniami lub innymi owocami.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
• 5 białek z jajek
• 2 łyżki cukru pudru
• pół szkl. mąki pszennej, najlepiej tortowej
• ok. 15 śliwek

Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywno. Następnie dodać łyżkę cukru i znowu ubijać, dodać drugą łyżkę i ponownie ubijać do dokładnego połączenia. Do masy przesiać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (już bez miksera).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wylać ciasto. Na wierzchu poukładać umyte i osuszone połówki śliwek (skórką do dołu), lekko je wciskając.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *