Kotleciki ziemniaczano-cukiniowe

Chrupiąca panierka i mięciutki środek. 🙂 Przecież nie każdy obiad musi być mięsny. 🙂

Składniki (ok. 14 sztuk):
– 600 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
– 700 g startej na średnich oczkach cukinii
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 czubate łyżki tartej bułki + bułka do panierowania
– sól, pieprz, słodka papryka

Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na średnich oczkach i mocno odcisnąć z soku (jeśli jest duża to usunąć nasiona ze środka). Zetrzeć również cebulę. Starte warzywa dodać do ugotowanych i utłuczonych (lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków). Dołożyć jajko, 4 łyżki tartej bułki, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wymieszać całość, aby otrzymać jednolitą masę. Formować nieduże kotlety. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym. Delikatnie przekładać na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *