Tarta z kurkami i szpinakiem

Obiad, kolacja? Wybierzcie według uznania, na który posiłek przygotujecie tę pyszną tartę.

Składniki (foremka o średnicy ok. 24 cm):
– 1 rolka ciasta francuskiego
– 10 jajek
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 100 g liści szpinaku
– 200 g kurek
– sól, pieprz

Kurki oczyścić i krótko podsmażyć do odparowania soku.
W miseczce starannie rózgą wymieszać jajka z jogurtem i mieszaninę doprawić solą i pieprzem.
Formę wyłożyć schłodzonym ciastem francuskim. Spód ponakłuwać widelcem. Na nim ułożyć umyte i osuszone liście szpinaku, a na nie z kolei kurki. Całość zalać jajeczno-jogurtową mieszaniną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok. 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *