Babka cytrynowo-cukiniowa

Obfitość cukinii sprawiła, że szukałam nowych pomysłów na jej spożytkowanie. W efekcie powstała ta cukiniowo-cytrynowa babka. Dominuje tu raczej cytryna, za to cukinia daje ładne zielone akcenty i wilgotność.

Składniki (na keksówkę):
– 175 g masła w temperaturze pokojowej
– ¾ szkl. cukru
– 1 i ½ szkl. mąki
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka
– skórka z jednej cytryny
– 150 g cukinii

Cukinię zetrzeć na małych oczkach i bardzo mocno odcisnąć z niej sok. Odstawić.
Mikserem ucierać masło z cukrem, do momentu kiedy będzie miało słomkowy kolor. Dodać skórkę cytrynową i pojedynczo dodawać jajka, miksując przed dodaniem następnego. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dołożyć cukinię i znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi foremki. Piec ok. 45 minut w 180C (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe).
Po 10 minutach od upieczenia ciasto wyjąć z foremki i zostawić do ostudzenia na kratce.
Ostudzoną można polukrować (3/4 szkl. cukru pudru rozetrzeć łyżką z sokiem z połowy cytryny. Jeśli lukier będzie za gęsty to dodać soku, a jeśli za rzadki to cukru pudru).

 

Inspiracja: www.thecrazykitchen.co.uk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *