Risotto z bobem i kurczakiem

Takie jednogarnkowe propozycje obiadowe u mnie sprawdzają się najlepiej. Łatwe do nałożenia i podgrzania na tyle, aby dzieci sobie poradziły, gdy my jesteśmy w pracy. Przy tym zawsze można w nich przemycić porcję warzyw. 🙂

Składniki:
– 2 szkl. suchego ryżu
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– ok. 3 szkl. bulionu
– 1 szkl. białego wina
– 50 g żółtego sera
– 500 g bobu
– 400 g filetu z kurczaka
– 2 łyżki masła
– rozmaryn, natka pietruszki

W osolonej wodzie ugotować bób, przelać go zimną wodą i usunąć łuski.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę mięso. Smażyć aż będzie „ścięte”. Dodać suchy ryż. Mieszać, aż olej obtoczy ziarna ryżu. Podlać szklanką białego wina. Gdy ryż wchłonie wino, dolewać po szklance bulionu, za każdym razem, gdy ryż go wchłonie. Mieszać. Gotować do momentu, kiedy ryż będzie odpowiednio miękki. Wtedy dołożyć bób, włożyć 2 łyżki masła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Na koniec zestawić z palnika i dodać rozmarynu oraz startego, żółtego sera. Wymieszać i podawać. Można posypać natką pietruszki.

2 thoughts on “Risotto z bobem i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *