Zupa – krem z porów

Młode warzywa, pory, ziemniaki, pietruszka, świetnie smakują. Po prostu trzeba je wykorzystać i zrobić pyszną zupę – krem. Z dodatkiem grzanek i jajka może stanowić obiad. Posypana kiełkami świetnie sprawdzi się, jako ciepła kolacja. 😉

Składniki:
– 1 i ½ l bulionu (najlepiej gotowanego z liściem laurowym i zielem angielskim)
– 3 duże pory
– 3 duże ziemniaki
– 1 duża pietruszka
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory oczyścić, osuszyć, pokroić i podsmażyć krótko na 1 łyżce masła. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w plastry pietruszkę. Chwilę smażyć, po czym wrzucić całość do bulionu.  Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Całość zblendować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, kiełkami, jajkiem na twardo itp.

2 thoughts on “Zupa – krem z porów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *