Kopytka z cukinią

Pyszne i delikatne. 🙂 Produkt mojej mamy, która zrobiła dla nas podwójną porcję. Część po ugotowaniu i ostudzeniu trafiła do pudełka i do zamrażarki.

Składniki:
– 750 g obranych ziemniaków
– 1 mała cukinia
– 2 szkl. mąki pszennej
– 2 jajka
– pół szkl. mąki ziemniaczanej
– pół łyżeczki soli
Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia.
Cukinię (nie trzeba usuwać ze środka pestek, ani obierać) umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Posolić ją i odstawić na 15 minut, aby puściła sok. Przełożyć ją do gazy lub lnianej ściereczki i mocno ścisnąć, aby usunąć jak najwięcej płynu.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Następnie brać po kawałku ciasta, formować z niego, na stolnicy posypanej mąką, wałek, spłaszczyć go i kroić nożem kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę z solą i wrzucać partiami kopytka. Delikatnie zamieszać, żeby kluski się nie skleiły. Gotować do momentu wypłynięcia. Odcedzić, delikatnie przelać chłodną wodą.

One thought on “Kopytka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *