Pizza z wędzonym łososiem i kaparami

Nie wiem, jak u Was, ale moje dzieci mają ograniczony potencjał „przyswajania” wędzonej ryby. 😉 Natomiast ryba w pizzy zupełnie im nie przeszkadza :). Pyszna, chrupiąca pizza (na cienkim spodzie). Polecam.

Składniki na ciasto (blacha z piekarnika):
– ½ szkl. ciepłej wody
– 1 i ½ szkl. mąki typ 500
– 30 g drożdży
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka oregano
– szczypta soli

Składniki na farsz:
– 1 cebula
– 300 g wędzonego łososia
– 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
– 200 g startej mozzarelli
– ketchup lub sos pomidorowy

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą, oregano, dodać oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże. Dobrze wszystko wyrobić, aby otrzymać jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Blaszkę wysmarować oliwą. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, a następnie przełożyć na blaszkę i rozciągnąć do jej wymiarów.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Na to układać składniki: kawałki łososia, pokrojoną w piórka cebulę, kapary.
Wierzch posypać startą mozzarellą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C od 20 co 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *