Intensywnie czekoladowe ciasteczka

Tak czekoladowo uczciliśmy powrót syna z obozu. Te ciasteczka są bombą kaloryczną, ale przecież czekolady też nasz organizm potrzebuje ;). Powstały metodą prób i błędów z kompilacji różnych przepisów. Cel był wyznaczony – upiec ciasteczka, które będą intensywnie czekoladowe. 😉

Składniki:
– 250 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 szkl. cukru
– 2 jajka
– 2 szkl. mąki pszennej
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki sody
– ¾ szkl. kakao
– 300 g czekolady (gorzkiej i mlecznej proporcje według uznania)
– 100 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałów

Masło zmiksować z cukrem do momentu kiedy nabierze słomkowego koloru. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując. Wsypać wszystkie suche składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać. Dodać migdały i wymieszać.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać po łyżeczce ciasta zachowując odstępy między ciasteczkami, ponieważ ciasto się „rozleje podczas pieczenia”.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175C przez ok. 11 minut. Ciastka powinny być lekko ciągliwe w środku. Trzeba wyczuć czas pieczenia. Jeśli przetrzyma się je zbyt długo to będą chrupiące. 😉 Po wyjęciu z piekarnika odczekać pięć minut, a następnie przełożyć je do ostudzenia na kratkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *