Muffiny jajeczne z kurkami i szpinakiem

Jeśli lubicie śniadania na ciepło, to ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu :).

Składniki na 6 sztuk:
– 6 cienkich plastrów boczku
– 200 g świeżych liści szpinaku
– 500 g kurek
– 4 jajka
– ½ szkl. śmietany kremówki
– sól, pieprz
Kurki oczyścić i podsmażyć na maśle klarowanym, aby odparowała woda. Szpinak umyć i osuszyć.
Foremki wysmarować masłem. Wyłożyć je plastrami boczku. Następnie do każdego otworu powkładać liście szpinaku i kurki. W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Tą mieszanką zalać składniki ułożone w foremkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 20 minut. Podczas pieczenia muffinki urosną, a po wyjęciu lekko opadną. Podawać jeszcze ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *