Cukinia w occie (na zimę)

Niezastąpiony dodatek do sałatek, kanapek, obiadów. 🙂

 Składniki:
– 1 czerwona papryka
– dwie nieduże cukinie
– 1 szkl. octu
– 3 szkl. wody
– 2 łyżki soli
– 200 gram cukru (niecała szklanka)
– ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski.
Cukinie umyć i pokroić w plastry.
Następnie do każdego z wyparzonych słoików włożyć szczyptę ziaren gorczycy, dwa/trzy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i ciasno warzywa.
Ocet, wodę, sól i cukier zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików i od razu je zakręcać.  Słoiki wstawić do garnka z wodą (wody powinno być do ¾ wysokości słoików), doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować ok. 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *