Cytrynowe muffiny z bezową kołderką

Ucierane, cytrynowe ciasto z chrupiącą bezą na wierzchu. Pyszne, choć wizualnie lepiej wyglądają muffiny z bezą włoską. Za to, ten wariant jest łatwiejszy w wykonaniu.

Składniki (ok. 8 sztuk):
– 110 g masłą w temperaturze pokojowej
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– opakowanie cukru wanilinowego
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– skórka z jednej cytryny
– 2 łyżki soku z cytryny
Beza:
– 2 białka
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka octu

Masło wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać mikserem do momentu, kiedy zmieni kolor na dużo jaśniejszy. Następnie dodawać powoli jajka i wciąż miksować. Dołożyć skórkę z cytryny i sok. Zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie miksować na wolnych obrotach, jedynie do wymieszania ciasta.
Papilotki napełniać do ¾ wysokości.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier puder i nadal miksować. Na koniec dodać ocet. Beza powinna być sztywna, czyli utrzymywać nadany kształt.
Bezę wykładać na wierzch muffinek (surowych).
Piec w 180C przez pół godziny. Zostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *