Chłodnik ogórkowo-kalarepowy

Chrupiący chłodnik – w sam raz na letnie dni. Jeśli nie dbacie o linię, to można go podać z ugotowanymi, młodymi ziemniakami.

Składniki:
– 350 g świeżych ogórków
– 1 kalarepa
– pęczek koperku
– pęczek szczypiorku
– 2 duże ząbki czosnku
– 800 g jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
– sok z jednej cytryny
– 1 łyżeczka cukru pudru

Ogórki i kalarepę obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posolić je i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać płyn.
Jogurt doprawić solą i pieprzem (solą ostrożnie, bo soliliśmy warzywa). Dodać cukier i wymieszać. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać. Dołożyć drobno pokrojone koper, czosnek i szczypior.  Na koniec wymieszać razem ze startymi warzywami. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.

2 thoughts on “Chłodnik ogórkowo-kalarepowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *