Crumble czyli porzeczki, wiśnie i morele pod kruszonką

Jeśli marzy Wam się deser, w którym „przemycicie” dzieciom jak najwięcej zdrowych owoców, to crumble jest dla Was.
Duża ilość dowolnych owoców w towarzystwie chrupiącej kruszonki i gałki lodów uwiedzie każdego.

Składniki (duża porcja):
– 900 g różnorodnych owoców, u mnie wiśnie, czerwona porzeczka i morele
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– garść drobno pokrojonych orzechów
– 2 łyżki cukru
– 1 cukier wanilinowy

Składniki na kruszonkę:
– 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
– pół szklanki cukru
– 1 szklanka mąki pszennej

W żaroodpornym (głębszym) naczyniu ułożyć owoce (umyte, osuszone, wypestkowane) wymieszane z cukrem, cukrem wanilinowym, orzechami i mąką ziemniaczaną.
Do oddzielnej miseczki przełożyć pokrojone masło, cukier i mąkę. Wszystkie składniki rozcierać palcami, aż do powstania kawałków ciasta przypominających kruszonkę. Kruszonkę wysypać na wierzch owoców.
Całość piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *