Placek z kaszą manną i owocami

Wilgotny placek o jasnej barwie. Świetna baza dla różnych owoców.
U mnie rozpoczął sezon na czerwone porzeczki.
Przepis ze strony mojewypieki.com.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 39 x 25 cm):
– 4 jaja
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 4 łyżki oleju
– 2 szkl. kwaśnej śmietany
– 2 szkl. mąki pszennej
– 2 szkl. kaszy manny
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 800 g czerwonej porzeczki
Przesiać mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i odstawić.
Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijać do otrzymania puszystej masy (do potrojenia objętości). Następnie ciągle ubijając dodać olej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia – wymieszać, przesiać i odłożyć. Odstawić mikser. Dosypać połowę przesianych składników i wymieszać. Dodać szklankę śmietany i ponownie wymieszać. Dołożyć resztę suchych składników. Wymieszać. A na koniec wlać drugą szklankę śmietany.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Równomiernie wysypać na wierzch umyte i osuszone owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Nie sugerować się barwą placka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *