Schab po cygańsku (z pieczarkami)

Spotkałam kilka wersji potrawy nazywanej schab po cygańsku. Tym razem wariant z majonezem. Świetne danie na przyjęcia/imprezy, ponieważ jest niekłopotliwe w przygotowaniu.

Składniki:
– 5 plastrów schabu bez kości
– 3 średnie marchewki pokrojone w plastry
– 1 duża cebula
– 500 g pieczarek
– majonez, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i rozmaryn
– 100 g startego żółtego sera

Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dołożyć umyte, osuszone, pokrojone w plastry pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Rozbić plastry schabu i doprawić je solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pieczarki, na nie położyć plasterki marchewek. Posypać je tymiankiem i rozmarynem. Następnie ułożyć rozbity schab, a wierzch cienko przykryć majonezem i posypać startym żółtym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *