Placek z budyniem i rabarbarem

Kolejny kruchy placek. W tym cieście kwaśność rabarbaru jest złagodzona słodkim budyniem.


Składniki (na blaszkę o wymiarach 39 x 25 cm):
– 3 szkl. mąki pszennej np. typ 500
– 3 jaja
– 1 szkl. cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– 250 g masła
– 700 g rabarbaru + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 szkl. mleka + 2 czubate łyżki cukru
– 1 budyń śmietankowy (na pół litra mleka, bez cukru)

Mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i masło szybko kroić nożem, a następnie wyrobić jednolite ciasto. Połową ciasta wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki. Drugą połowę ciasta owinąć folią i również schłodzić w lodówce.
W tym czasie rabarbar (nie trzeba obierać) umyć, osuszyć, poobcinać jego końcówki i pokroić go na kilkucentymetrowe  kawałki. Wymieszać rabarbar z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej.
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając dwie łyżki cukru. Przykryć garnek z gotowym budyniem przezroczystą folią, aby nie utworzył się na nim „kożuch”.
Schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra-dół) i piec ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia).
Na spód wyłożyć budyń (może być gorący), a na niego rabarbar. Na wierzch pokruszyć kawałki drugiej połowy ciasta. Zapiekać kolejne 45 minut (do zezłocenia).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *