Makaron Amatriciana

Na przygotowanie tego dania namówiła mnie Malwina – żona brata Kasi. Zresztą specjalnie nie musiała mnie nakłaniać, bo wśród składników jest boczek, który moja rodzina lubi, a przy tym danie jest mniej kaloryczne niż carbonara 🙂

Składniki:
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 250 g pokrojonego w kostkę boczku
– 100 ml białego wina
– 1 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
– sól, pieprz, ostra papryka
– 400 g makaronu

Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni, do zezłocenia. Dodać drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażyć i wlać wino. Podgrzewać, aż odparuje. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory. Przyprawić i dusić do momentu, kiedy będą miękkie.
Całość dania wymieszać z ugotowanym al dente makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *