Ciasteczka jaglane najprostsze

Zdrowe ciasteczka, które można włożyć do śniadaniówki sobie lub dzieciom. Szybko się je przygotowuje, ale równie szybko znikają. 🙂 Nie są to wykwintne wyroby cukiernicze, ale czasami nie o to chodzi. 😉 Zamiast daktyli można użyć rodzynek.

Składniki:
– 1 szkl. kaszy jaglanej
– ½ szkl. miodu
– garść daktyli bez pestek
Kaszę jaglaną ugotować. Daktyle zalać zimną wodą, odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę. Do kaszy dołożyć namoczone daktyle i wlać miód. Wszystkie składniki zblendować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką masę (będzie lepka) i lekko spłaszczać. Ciastka nie powinny być zbyt cienkie. Na wierzchu można ułożyć np. orzechy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 20 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *