Tort z musem malinowym

Tort urodzinowy mojego syna. Nie przesłodzony, orzeźwiający smak musu malinowego. Mus i polewa z przepisu z bloga mojewypieki.com.

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
– 5 jajek
– ¾ szkl. cukru
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾  szkl. mąki tortowej
– ¼ szkl. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypywać po trochu cukru, na przemian z żółtkami  i nadal ubijać, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Odstawić mikser. Dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wylać na blaszkę, której tylko spód jest wyłożony papierem do pieczenia (nie smarować boków) i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.  Zostawić w formie do wystygnięcia.
Na drugi dzień obkroić boki i przekroić biszkopt.

Składniki na mus malinowy:
– 400 ml śmietany kremówki
– 750 g malin (świeżych lub mrożonych)
– pół szklanki cukru
– 2 łyżki soku z cytryny
– 6 łyżeczek żelatyny

Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.
Owoce, cukier i sok z cytryny gotować do momentu rozpadnięcia się owoców. Mus przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.
Następnie do gorącego musu dodać żelatynę  i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Mus całkowicie wystudzić. Powinien być dobrze schłodzony, ale nie stężały.
Ubić na sztywno śmietanę i wymieszać ją z malinami.

Jeden blat biszkoptu nasączyć (do pół szklanki ciepłej wody dodać łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę mocnego alkoholu). Nałożyć obręcz lub włożyć do formy i wylać na niego warstwę musu (ok. 1 cm). Wstawić ciasto do lodówki, aby masa zastygła. W tym czasie drugi blat biszkoptu obciąć, aby miał 20 cm średnicy i również nasączyć.
Ułożyć go na zastygniętym musie i zalać resztą masy. Tort odstawić do lodówki, aby mus dobrze stężał.

Składniki na polewę:
– ¾ szkl. cukru
– 5 łyżek wody
– 7 czubatych łyżek kakao
– 2 łyżeczki żelatyny
– 100 ml śmietany kremówki

Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.
Cukier i wodę zagotować, po czym dodać kakao, śmietanę i gotować mieszając do dokładnego połączenia. Masę przelać przez sitko, aby była gładka. Na koniec do gorącej masy dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę zostawić do ostudzenia. Wylewać na tort, gdy zacznie gęstnieć.

Polewy nie przechowywać. Gdy zgęstnieje za bardzo to delikatnie ją podgrzać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *