Torcik Charlotte Royale

Torcik urodzinowy mojej córki. Miękka rolada biszkoptowa z dżemem truskawkowym, a w środku krem przypominający panna cottę. Przepis Anny Olson.

Składniki na roladę (forma o wymiarach ok. 25 x 39 cm):
– 4 duże jaja
– ¼ szkl. cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru
– ¾ szkl. mąki pszennej
– 2/3 szkl. dżemu truskawkowego
Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka ubijać z cukrem pudrem i wanilią do momentu, aż podwoją objętość. Połowę mąki delikatnie wmieszać do żółtek, a połowę do białek (nie używać miksera). Następnie połączyć masy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec przez 12 minut w 175C.
Wyjąć z piekarnika na kratkę, zostawić na 2 minuty. Następnie trzeba rozłożyć czystą lnianą ściereczkę i na niej umieścić biszkopt (górą w stronę ściereczki). Ostrożnie usunąć papier, na którym się piekł i zwinąć placek w roladę (razem ze ściereczką). Zostawić do całkowitego przestudzenia.
Rozwinąć biszkopt i wyłożyć na niego warstwę dżemu. Następnie znowu zwinąć (bez ścierki).
Roladę można przygotować dzień wcześniej.

Krem bawarski:
– 1 szkl. mleka
– 1 łyżka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
– 4 duże żółtka
– 2/3 szkl. cukru
– 2 łyżki żelatyny
– 370 ml śmietany kremówki (30%)

Podgrzać mleko wraz z cukrem waniliowym lub pasta waniliową. W tym czasie w misce rózgą wymieszać żółtka z cukrem. Do tej mikstury wlewać powoli gorące mleko, cały czas mieszając. Następnie żółtka z mlekiem przelać z powrotem do garnka i podgrzewać nieustannie mieszając drewnianą łyżką, aż mikstura zgęstnieje na tyle, że na podniesionej łyżce zostanie jej cienka warstwa (ok. 4 minuty). Krem przelać do miski przez sitko, aby był gładki.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki chłodnej wody i zostawić do napęcznienia na minutę. Następnie żelatynę przełożyć do wciąż gorącego kremu i mieszać do jej rozpuszczenia.
Krem odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 15 minut.
W tym czasie ubić śmietanę. Śmietanę rózgą wmieszać do kremu.
Miskę o pojemności około 1,5 litra wyłożyć przezroczystą folią. Roladę pokroić na około centymetrowe kawałki i nimi wyłożyć dokładnie dno i ścianki miski. Wtedy wlać krem i na jego wierzchu znowu ułożyć kawałki rolady.
Miskę przykryć przezroczystą folią i chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
Przed podaniem wyłożyć tort na paterę obracając miskę do góry dnem i usuwając folię.

One thought on “Torcik Charlotte Royale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *