Pasztet jajeczny

Ten pasztet zasmakuje wszystkim wielbicielom kotletów jajecznych.
Przepis od mamy koleżanki – Dorotki S. – powtórzony za „Smaczną kuchnią”.

Składniki na jedną keksówkę:
-10 jajek ugotowanych na twardo
– 2 jajka surowe
– 2 pory
– ½ pęczka szczypiorku
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki bułki tartej
– szczypta suszonego rozmarynu
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

Pory oczyścić, osuszyć, pokroić w krążki. Dusić na rozgrzanym maśle.
Jajka ugotowane na twardo pokroić w średnią kostkę i wymieszać z wystudzonymi porami, drobno pokrojonym szczypiorkiem, surowymi jajkami oraz bułką tartą. Doprawić przyprawami. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

One thought on “Pasztet jajeczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *