Pierogi z serem i rabarbarem

Kupiłam pierożnicę, czyli takie urządzenie pozwalające zrobić jednocześnie 12 pierogów. Sami rozumiecie, że musiałam je wypróbować. 😉 Padło na połączenie twarogu i rabarbaru. Dzieci zachwycone.

Składniki na ciasto (około 50 pierogów):
– 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
– 1 jajko
– 1 żółtko
– niecała szklanka gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, masło i wlać gorącą wodę. Widelcem (aby się nie oparzyć) wymieszać składniki, a następnie dodać jajko i żółtko. Wszystko razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Odłożyć je na bok, przykryć miską i zostawić na 10 minut). Zasada najważniejsza: nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto się łatwo kleiło i cienko rozwałkowywać odrywając ciasto po kawałku, przy czym resztę przykryć miską, żeby nie wysychało. Pierogi wykrawać, nałożyć nadzienie, skleić i gotować w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną.

Nadzienie:
– 500 g zmielonego białego sera
– 6 dużych łodyg rabarbaru
– 2 łyżki cukru
– 1 cukier waniliowy
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać). Włożyć do garnka, przysypać cukrem i gotować mieszając do momentu, aż będzie miękki. Można go zblendować lub dodawać w takiej postaci do białego sera. Nie przekładać całego rabarbaru od razu, tylko dodawać porcjami, mieszając ją z serem widelcem. Chodzi o to, aby konsystencja farszu nie była zbyt rzadka. Jeśli masy rabarbarowej zostanie to można ją wykorzystać do polania pierogów po ugotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *