Sernik na zimno z rabarbarem

Jak zrobić coś smacznego małym nakładem pracy? Spróbujcie przygotować sernik. 🙂 Masa serowa w tych proporcjach jest kremowa i nieprzesłodzona. Jeśli wolicie słodsze i twardsze w konsystencji to należy odpowiednio zwiększyć ilość cukru lub żelatyny. Zwróćcie uwagę kiedy potrzebujemy łyżek, a kiedy łyżeczek 😉

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):
– 200 g herbatników
– 70 g rozpuszczonego masła
Herbatniki rozkruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i uderzać tłuczkiem. Następnie do rozkruszonych ciastek wlać masło i wymieszać. Masę wyłożyć na spód foremki, ugniatając mocno dłońmi. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:
– 1 kg mielonego sera (wiaderko)
– 300 ml śmietany kremówki (30%)
– ¾ szkl. cukru pudru
– 3 łyżki żelatyny
Żelatynę zalać pół szklanki wody i zostawić na pół godziny do napęcznienia. Ser, śmietanę i cukier ubijać do uzyskania puszystej konsystencji. Szklankę z żelatyną wstawić do garnka wypełnionego wodą (do wysokości ¾ szklanki) i podgrzewać mieszając, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Nie zagotowywać!. Następnie do żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, zamieszać i dodać ją do reszty sera. Całość wyłożyć na ciastka. Wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Składniki na warstwę rabarbarową:
– 6 dużych łodyg rabarbaru
– ½ szkl. wody
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać). Umieścić go w garnku i dodać pół szklanki wody oraz cukier. Gotować, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie go zblendować. Odmierzyć dwie szklanki masy, wsypać do niej żelatynę i podgrzewać mieszając do jej rozpuszczenia. Nie zagotowywać. Wystudzoną masę wylać na ser i zostawić w lodówce do stężenia.

3 thoughts on “Sernik na zimno z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *