Marchewkowy placek szyfonowy

Placek jest wilgotny, a przy tym puszysty. Zmieniłam odrobinę przepis na szyfonowe ciasto dyniowo-marchewkowe Anny Olson. 🙂

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
– 1 szkl. marchewkowego pure
– 1 szkl. marchwi startej na dużych oczkach
– ½ szkl. soku z marchwi
– 7 jajek
– ½ szkl. oleju
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1 szkl. cukru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
Piekarnik rozgrzać do 180C. Blaszkę nasmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Ubić żółtka, pure, sok z marchwi i olej, aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Oddzielnie wymieszać składniki sypkie i dodać je do mikstury jajecznej. Nie miksować, tylko dobrze wymieszać. Dodać startą marchew i znowu wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta w dwóch turach. Najpierw dodać 1/3 objętości białek i wymieszać, a następnie resztę i znowu wymieszać. Piec przez 50-60 minut, do „suchego patyczka”.
Uwaga! To ciasto studzi się ustawiając blaszkę do góry dnem na kratce. Wyjmuje się z formy po całkowitym ostudzeniu, delikatnie obkrawając brzegi.
Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *