Tarta czekoladowa, mazurek czekoladowy

Tarta czekoladowa czy mazurek czekoladowy. Niezależnie jak nazwiecie tę propozycję, to jedno jest pewne, będzie pysznie. Przepis mojej mamy.

Składniki na spód (wymiary 20 x 20 cm):
– 2 szkl. mąki pszennej
– 200 g masła
– ½ szkl. cukru
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 180C.
Zostawić do ostudzenia.

Spód posmarować powidłami (ok. ¾ słoiczka). Następnie wysypać garść rozdrobnionych orzechów oraz garść suszonej żurawiny.
Składniki na polewę:
– 200 g masła
– 1 szkl. cukru
– 4 łyżki wody
– 2 czubate łyżki kakao
Wszystkie składniki gotować przez 15 minut cały czas mieszając (czas liczymy od momentu zagotowania). Polewę wylać na przygotowany spód. Wierzch ozdobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *