Ziemniaki fondant

Robiłam je po raz pierwszy. Są smaczne, chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki środek. Muszą smakować. Natomiast w przypadku ilości, potrzebnej do nakarmienia mojej rodziny, nie wiem czy nakład pracy był tego wart. Obkrojone brzegi ziemniaków, w postaci cienkich plastrów ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polałam je lekko olejem, posypałam majerankiem i zapiekłam razem z ziemniakami fondant.


Składniki:
– ziemniaki
– bulion
– czosnek
– sól, pieprz, tymianek lub majeranek
Ziemniaki obrać i poprzycinać, aby miały jednakową wysokość i ścięte końcówki, co pozwoli na ustawienie ich na patelni. Na szeroką patelnię wyłożyć dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Rozpuścić je i dodać drobno posiekany czosnek. Ziemniaki podsmażyć, do lekkiego zbrązowienia. A potem wlać bulion, tak aby ponad jego powierzchnię wystawał czubek ziemniaków. Gotować, aż ziemniaki zmiękną (około 10-12 minut). Na koniec ziemniaki ułożyć na blaszce i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190C. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem lub majerankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *