Krem pomidorowo-marchewkowy z pastą curry, z chipsami serowymi, pietruszkowymi i dressingiem czosnkowym

Gdy przyszło na maila zaproszenie do konkursu na zrobienie zupy pomidorowej pomyślałam, że może to dobry moment, aby „odczarować” tę zupę.  Dominika nie lubi pomidorówki od czasów przedszkola. Nie je jej, więc musiałam pomyśleć, co lubi i tak połączyć smaki, żeby ją zachęcić. 😉 Udało się. Pełen sukces! Zjadła zawartość dwóch talerzy. Zupa jest wyrazista w smaku, ale nie monotonna. Przy czym łatwa do zrobienia ;).

Składniki:
– 2 l bulionu
– 600 g marchwi
– 500 g przecieru pomidorowego Łowicz
– 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
– sól, pieprz
Do bulionu dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchew. Gotować do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Wtedy całość zblendować na gładko. Dodać przecier, pastę curry i chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Składniki na dressing czosnkowy:
– 300 g jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– liście czosnku niedźwiedziego
Do jogurtu przecisnąć obrane ząbki czosnku. Całość posolić i popieprzyć. Zostawić w lodówce, aby smaki się „przegryzły”. Liście czosnku niedźwiedziego drobno pokroić i zostawić do posypania z wierzchu.

Chipsy z natki pietruszki:
Porozdzielać całkowicie suche liście natki. Na małej patelni rozgrzać olej. Krótko smażyć liście na oleju, a następnie odkładać je na papierowy ręcznik do osuszenia.

Chipsy z żółtego sera:
Kawałek twardego żółtego sera, np. Gruyere, zetrzeć na tarce na gorącą teflonową patelnię. Chwilę smażyć, do rozpuszczenia sera (warstwa sera nie powinna być jednolita, mają być przerwy między wiórkami sera). Następnie zestawić patelnię, aby ser ostygł i stwardniał. Odrywać po kawałku lub pokroić warstwę nożem.

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *