Kaczka z miodową glazurą

Kaczka przygotowana przez mojego brata. Chrupiąca skórka z miodową glazurą. Mieszanka słodko-pikantnych smaków.


Składniki:
– 1 duża kaczka
– 2 duże jabłka
– kilka suszonych śliwek
– sól, pieprz, czosnek, majeranek, natka pietruszki
– pół szklanki oleju
– 1/3 szklanki płynnego miodu
Przygotować marynatę: olej wymieszać z solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem, drobno pokrojoną natką pietruszki.
Kaczkę należy dobrze umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka wymieszać ze śliwkami i włożyć do wnętrza kaczki. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki, żeby „przeszła” przyprawami. Mięso umieścić na brytfannie i przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do kaczki) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec przez 30 minut, a następnie, zmniejszyć temperaturę do 160C i zostawić kaczkę na 2 godziny. Po tym czasie, zdjąć folię , zwiększyć temperaturę do 190C i piec jeszcze przez 30 minut, pamiętając, by co jakiś czas polewać  kaczkę sosem z brytfanny. Na koniec wierzch kaczki posmarować płynnym miodem i piec jeszcze 5-10 minut (uważać, aby skórka się nie spaliła).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *