Kruchy jabłecznik

To taki przerobiony, intensywnie jabłkowy skubaniec. Tylko białek nie wykorzystujemy. 😉

Składniki (39 x 25 cm):
– 3 szkl. mąki pszennej
– pół szkl. cukru pudru
– 250 g zimnego masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 kg jabłek
– garść pokrojonych orzechów lub migdałów
– 3 czubate łyżki bułki tartej

Mąkę, cukier, masło, żółtka i śmietanę posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto (może to za nas zrobić malakser). Ciasto owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180C.
Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą i wyłożyć plastry jabłek wraz z orzechami lub migdałami. Można posypać je cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce lub poszarpać kawałki ciasta, które zostało.
Całość zapiekać w 180C przez ok. godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *