Kruche ciasteczka

Wreszcie znalazłam przepis na kruche ciasteczka, które zachowują kształt i przez to nadają się do dekorowania. Poza tym są smaczne. 😉
Przepis zaczerpnęłam od Marthy Stewart i odrobinę zmieniłam.

Składniki:
– 180 g zimnego masła
– 1 szkl. cukru pudru
– 2 szkl. mąki pszennej tortowej
– 1 duże jajko
– pół łyżeczki soli
Masło drobno pokroić, dodać resztę składników i albo wyrobić szybko ręcznie do połączenia, albo włożyć do misy malaksera. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na około godzinę (można też przygotować je wcześniej, a wykrawać następnego dnia).
Na stolnicę przesiać cienką warstwę mąki i po kawałku rozwałkowywać ciasto. Wykrawać ciasteczka.
Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 8-10 minut.

Lukier królewski:
– łyżka soku z cytryny
– 90 g białka kurzego (jest to białko z około 3 jaj)
– 480 g cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze utrzeć pałką. Można też trochę dłużej utrzeć używając zwykłej łyżki. Lukier można barwić używając barwników spożywczych. Jeśli będzie zbyt gęsty to można dodać odrobinę soku z cytryny lub wody. Jeśli będzie zbyt rzadki do dosypać cukru pudru.
Jeśli zostanie lukru to można go przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez ok. 5 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *