Ciasteczka cynamonowe Penny

Czytałam „Dom na jeziorze” autorstwa Sarah Jio, a tam jako że jedna z głównych bohaterek lubiła piec, był zamieszczony caluteńki przepis na ciasteczka cynamonowe. Upiekłam. Ciasteczka były bardzo chrupiące (twardawe) i zdobyły serca domowników bardziej niż moje. Na tyle, że pytają kiedy następna porcja ;). Uwaga, z braku melasy zastąpiłam ją miodem.

Składniki (ok. 40 sztuk):
– 1 szkl. miękkiego masła (dałam 150 g)
– 1 i ½ szkl. cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka wanilii
– 2 łyżki miodu
– 2 i ¼ szkl. mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 i ½ łyżeczki cynamonu

Utrzeć masło i cukier, do momentu, kiedy nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Dodać jajko, wanilię i miód. Wymieszać. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie się kleiło, to dosypać, jeszcze odrobinę mąki.
Formować 2-3 cm kulki, które należy układać na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka „się rozpłyną”.
Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

2 thoughts on “Ciasteczka cynamonowe Penny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *