Babka kawowo-kakaowa

Babka o intensywnym smaku kakaowo-kawowym. Przepis z Kuchni Lidla, choć zrezygnowałam z naponczowania jej wywarem z kawy, ponieważ i bez niego smak kawy jest bardzo wyraźny.


Składniki (na jedną foremkę babkową):
– 5 jaj
– 1 szk. cukru
– 2 szkl. mąki pszennej
– ¼ szkl. kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g rozpuszczonego masła
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki gorącej wody
Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do nich żółtka na przemian z cukrem. Następnie przesiać do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Dołożyć 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki gorącej wody i znowu dobrze wymieszać. Masę przelać do foremki dobrze wysmarowanej masłem.
Piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, odstawić na 30 minut i po tym czasie wyjąć ją z foremki.
Po ostudzeniu można ją polukrować lub opudrować.

2 thoughts on “Babka kawowo-kakaowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *