Zupa nic na mleku

Pamiętacie z dzieciństwa? Zupa nic czy zacierki na mleku? Dziś zupa nic. Porcja dla czterech osób.

Składniki (4 obfite porcje):
– 1/2 l mleka
– 4 jajka
– 2 łyżki cukru do mleka
– 2 łyżki cukru pudru do białek
– laska wanilii
– orzechy, owoce do przybrania (u mnie jeżyny z cukru)

Żółtka ubijać z 2 łyżkami cukru, aż zbieleją. W garnku zagotować mleko wraz z ziarnami wanilii. Zdjąć je z kuchenki. Pół szklanki gorącego mleka wlać do żółtek i chwilę ubijać na najwolniejszych obrotach. Wlać kolejny raz  ½ szklanki gorącego mleka i znów chwilę miksować. Następnie masę żółtkową przelać do garnka z resztą mleka i gotować na bardzo małym ogniu do zgęstnienia. Mieszać. Do uzyskania gładkiej konsystencji gotową zupę można przelać przez sito.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilę ubijać. Następnie łyżką nakładać do garnka z wrzącą  wodą. Obrócić i wyciągać łyżką cedzakową. Musimy otrzymać takie puszyste chmurki, które po odsączeniu układamy na zupie.
Całość przybieramy owocami czy orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *