Summer rolls

Doczekaliśmy czasów, kiedy papier ryżowy jest do kupienia nawet w dyskontach J. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować summer rolls’y czyli świeże, szybkie przekąski. Przydadzą się na drugie śniadanie do pracy czy na piknik lub przyjęcie. Do środka można włożyć ulubione składniki. Warunek niezbędny – to sos.

Składniki:
– paczka papieru ryżowego
– 150 g makaronu ryżowego
– papryka
– ogórek zielony
– biała rzodkiew
– marchew
– liście kolendry

Makaron przygotować zgodnie z poleceniami na opakowaniu i osuszyć. Warzywa pokroić w cienkie paski. Płat makaronu położyć na drewnianej desce i zwilżyć go wodą. Na brzegu ułożyć składniki (makaron, warzywa, kolendrę) i zawinąć pakunki, jak na zdjęciach.

 

 


Składniki sosu:

– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
– można pokroić drobno kawałek papryczki chilli

Wszystkie składniki wymieszać razem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *