Ciasto z płynną czekoladą – lava z orzechami zamiast mąki

Propozycja dla czekoladoholików 🙂 Robi się dosyć szybko, ale znika jeszcze szybciej :). Mąkę z tradycyjnego przepisu zastąpiłam mielonymi orzechami. Konsystencja płynnej czekolady nie jest tak gładka, za to smakowo …
Trzeba „wyczuć” piekarnik, aby nie spiec środka i pozostał płynny. Generalnie od 8 minuty należy obserwować ciasto. Jeśli „urosło” i brzegi są wyższe od środka, a na wierzchu widać skorupkę, to można wyciągać.

Składniki ( na 3 porcje w kokilkach o średnicy 9 cm):
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 100 g gorzkiej czekolady (powyżej 70% zawartości kakao)
– 70 g czekolady mlecznej
– 120 g masła
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki mielonych orzechów lub migdałów

Do miseczki włożyć połamaną czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Miseczkę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody) i mieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić.
Jajka, żółtka, cukier ubić mikserem do momentu, aż masa zmieni kolor na jaśniejszy. Wsypać mielone orzechy, dodać rozpuszczone czekolady (mogą być ciepłe) i miksować przez chwilę na niskich obrotach.
Kokilki wysmarować masłem i obsypać kakao. Nalewać do nich masę (do wysokości 2/3). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, termoobieg. Piec od 8 do 12 minut. U mnie wystarczyło 10.
Wyjąć z piekarnika, odczekać minutę lub dwie, leciutko nożem podważyć brzegi. Odwrócić kokilkę i wyłożyć lavę na talerzyk. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *