Kapuśniak

Dziś taka „lekko odchudzona” wersja kapuśniaku z lat dzieciństwa. Nie jest zabielony mąką. Tłuczone ziemniaczki są posypane koperkiem, a nie polane skwarkami. 😉 Na smaku specjalnie nie traci. 🙂

Składniki:
– 500 g kwaszonej kapusty
– 500 g wędzonych żeberek
– pęczek włoszczyzny
– 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sproszkowane chilli, sól, pieprz

Kapustę pokroić drobniej i przełożyć do garnka wraz z żeberkami. Zalać dwoma litrami wody. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, posolić. Gotować na małym gazie, pod przykryciem około 45 minut. W tym czasie obrać włoszczyznę i zetrzeć ją na tarce z małymi oczkami (bez pora). Warzywa dołożyć do garnka i gotować do miękkości. Wyjąć pora i wyrzucić.
Z miękkich już żeberek usunąć kości, a drobno pokrojone mięso dodać z powrotem do zupy. Na koniec ostatecznie doprawić.
Podawać z utłuczonymi ziemniakami oprószonymi koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *