Polędwiczki w sosie z serem pleśniowym

Proste, smaczne, niekłopotliwe. 🙂

Składniki:
– 2 polędwiczki
– 50 g sera pleśniowego (u mnie żółty lazur)
– 100 ml śmietany kremówki
– musztarda
– duża cebula
– 500 g pieczarek
– tymianek, sól, pieprz
– płaty mozzarelli na wierzch

Polędwiczki pokroić na około 2 cm plastry i rozpłaszczyć każdy dłonią. Z jednej strony nasmarować jej musztardą, posolić i popieprzyć. Obsmażyć krótko na patelni z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju. Dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać do odparowania płynu. Doprawić jej solą, pieprzem i tymiankiem.
W rondelku podgrzewać śmietanę z serem pleśniowym do momentu, kiedy ser się rozpuści. Doprawić pieprzem.
Na polędwiczki przełożyć pieczarki i zalać je śmietaną z serem pleśniowym. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *