Kapusta z fasolą i grzybami

Taka kapusta sama w sobie może stanowić pełne danie. 🙂

Składniki (ok. 3 litrowych słoików):
– 1 kg kapusty kwaszonej (jeśli bardzo kwaśna to należy ją przepłukać zimną wodą)
– 1 średniej wielkości seler
– 4 duże marchewki
– 3 pietruszki
– 5 średnich cebul
– 500 g fasoli („jasia”)
– 2 garście suszonych grzybów
– 100 g masła + masło do zeszklenia cebuli
– sól, pieprz, liść laurowy, papryka słodka

Kapustę pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać wodą. Włożyć liście laurowe i umyte i drobno pokrojone grzyby. Gotować.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty.
Pokroić cebulę i zeszklić je na patelni z rozgrzanym masłem. Cebulę mieszać i przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Zeszkloną przełożyć do kapusty i dalej gotować.
Gdy kapusta będzie miękka to odstawić ją do ostygnięcia do następnego dnia.
Umyć fasolę i zalać ją wrzątkiem, aby była cała zakryta (2 cm powyżej poziomu fasoli) i zostawić ja do następnego dnia. Wtedy odlać wodę, przepłukać czystą wodą. Wypłukaną fasolę zalać wodą, dodać 100 g masła, przyprawy: sól, pieprz, paprykę i gotować do momentu, kiedy będzie miękka.
Kapustę podgrzać i wymieszać ją z ugotowaną fasolą. Jeśli jest potrzeba to doprawić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *