Lasagne z soczewicą i szpinakiem

Rodzinie smakowała, choć nie ma tu mięsa. 😉

Składniki:
– pół szklanki soczewicy
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 250 ml przecieru pomidorowego
– płaty makaronu lasagne
– 250 g świeżego szpinaku
– sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli

Soczewicę zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, przepłukać soczewicę, zalać świeżą wodą, osolić i gotować do miękkości.
Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę na łyżce masła i dodać do niej liście szpinaku oraz czosnek. Przyprawić solą, pieprzem. Smażyć, aż szpinak nie będzie surowy.
Przecier pomidorowy doprawić solą, pieprzem i chilli.

Sos beszamelowy:
– 2,5 szklanki mleka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– ok. 100 gram startego żółtego sera
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Włożyć masło i rozpuścić. Do niego dodać mąkę i mieszać przez chwilę łyżką, aż mąka wchłonie masło. Wlać mleko i wszystko mieszać rózgą. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową i nadal mieszać. W miarę podgrzewania sos zacznie gęstnieć.  Wtedy zdjąć rondel z kuchenki. Sos podzielić na 4 części.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na spód wyłożyć warstwę płatów makaronu. Na nie, warstwę beszamelu, następnie połowę soczewicy i połowę szpinaku. Polać przecierem pomidorowym. W ten sam sposób układać kolejną warstwę. Całość przykryć płatami makaronu, na które należy wylać resztę sosu pomidorowego, wyłożyć ostatnią część beszamelu i posypać startym żółtym serem.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *