Curry z kurczaka i batatów

Co to curry? Ot taka inna odmiana naszej potrawki. 🙂 Pełna egzotycznych smaków i dosyć pikantna.
Nie jest to może najtańszy obiad, ale jeśli wymienicie bataty na marchewkę czy paprykę, a mleczko kokosowe na śmietanę to koszt znacznie spadnie. Pasta curry jest w tym wypadku składnikiem koniecznym, ale za to wystarcza na długo. Uwaga! Przy zakupie pasty curry czytajcie etykiety – jest na nich informacja o stopniu pikantności.


Składniki:

– 400 g piersi z kurczaka
– 2 duże bataty
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 1 łyżeczka curry w proszku
– sól
– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżeczki soku z cytryny

Bataty obrać i pokroić w kostkę.
Kurczaka drobno pokroić i posolić. Przełożyć go na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Chwilę podsmażać, dołożyć drobno pokrojony czosnek i bataty. Ponownie podsmażać przez chwilę, a następnie wlać mleko kokosowe. Dołożyć pastę curry i całość dusić do momentu, kiedy zmiękną bataty (ok. 8 minut). Doprawić startym imbirem, curry w proszku, sokiem z cytryny i solą (jeśli będzie potrzebna). Na koniec dołożyć łyżeczkę brązowego cukru.
Podawać z ryżem lub kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *