Beza z kremem cytrynowym

Walentynkowa niespodzianka dla rodziny :). Miało być czekoladowo, ale z uwagi na grypę dzieci postawiłam na dużą dawkę witaminy C, w dobrze przyswajalnej formie :).
Słodycz bezy jest mocno złamana kwaśnym lemon curdem.

Składniki na bezę:
– 6 białek jaj
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– szczypta soli
– 1 łyżeczka białego octu winnego

Do białek jaj dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (gdy odwrócimy miskę do góry dnem, piana nie powinna wypadać). Dodać ocet i stopniowo, partiami dodawać cukier, cały czas miksując.
Uszykować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia, na którym ołówkiem należy odrysować kształt – u mnie tym razem serce.  Ubitą bezę wyłożyć na blachy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i włączyć termoobieg (jeśli nie macie takiej funkcji piekarnika to trzeba białka ubijać w dwóch turach, ponieważ ubita masa nie może czekać i pojedynczo piec).  UWAGA! Po pięciu minutach koniecznie trzeba zmniejszyć temperaturę do 110C i piec/suszyć ok. dwóch godzin. Po upieczeniu, lekko uchylić piekarnik, bezy zostawić w nim do wystygnięcia.

Składniki na lemon curd:
– 3 cytryny
– 2 żółtka
– 2 jajka
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 szkl. cukru
– 1 łyżka masła

Cytryny umyć i sparzyć. Następnie do garnka zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Dołożyć resztę składników i gotować do zgęstnienia stale mieszając rózgą. Jeśli chcecie otrzymać krem bez kawałków skórki cytrynowej to należy go przetrzeć przez sito bezpośrednio po ugotowaniu. Schłodzić.

Składniki na warstwę śmietanową:
– 250 g mascarpone
– 200 ml śmietany kremówki (30%)
– 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie i miksować do zgęstnienia i podwojenia objętości.

Część masy śmietanowej wyłożyć do szprycy, aby udekorować wierzch tortu. Dolny blat tortu posmarować lemon curdem, a następnie wyłożyć na niego śmietanę. Przykryć drugim bezowym blatem i ozdobić go masą śmietanową.
Kroić nożem, który każdorazowo należy moczyć w gorącej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *