Zupa zimowa

Gęsta, sycąca zupa, która starczy na kilka obiadów 🙂

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
– pęczek włoszczyzny
– pół główki średniej wielkości kapusty
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 700 g przecieru pomidorowego lub 1 i ½ kg świeżych pomidorów obranych ze skórki
– sól, pieprz, chilli, tymianek

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać drobno pokrojony czosnek. A następnie drobno pokrojoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Całość chwilę podsmażać, po czym podlać wodą i dusić do momentu, kiedy kapusta zacznie się robić miękka. Dołożyć startą na drobnych oczkach włoszczyznę (bez pora). I dalej dusić.
Na patelni podsmażyć mielone mięso. Doprawić je przyprawami i dodać do garnka z warzywami.
Wlać przecier pomidorowy (lub dołożyć drobno pokrojone, obrane ze skórki pomidory).
Całość gotować do połączenia składników. Doprawić jeśli będzie taka potrzeba.

One thought on “Zupa zimowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *