Trójkolorowe babeczki z białą czekoladą

To już propozycja pod kątem Walentynek.
Do ich przygotowania niezbędne są silikonowe foremki do muffinek.

Składniki (ok. 12 babeczek):
– 2 czubate łyżeczki żelatyny
– 1 i ½ szkl. mleka
– 100 g białej czekolady
– 2 galaretki truskawkowe
– 3 szkl. wody

W garnuszku wymieszać mleko z żelatyną. Podgrzewać je powoli, cały czas mieszając do rozpuszczenia żelatyny. NIE DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA. Do gorącego mleka dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Masą napełniać foremki do 1/3 wysokości.
Foremki wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Rozpuścić dwie galaretki w 3 szklankach zagotowanej wody. Zostawić do ostygnięcia.
Do mlecznej mikstury, która została dodać tyle płynnej galaretki, aby otrzymać pożądany odcień różowego. Wylać drugą warstwę do foremek i znów wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Na koniec wlać warstwę galaretki.

Po zastygnięciu, foremki wkładać na kilka sekund do gorącej wody i wykładać babeczki na talerzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *