Polenta z żółtym serem

Polenta to po prostu kaszka kukurydziana. Może stanowić dodatek do obiadu, zastępując ziemniaki, ryż czy inne kasze. Tradycyjne odsmażanie na oleju zastąpiłam podgrzaniem na patelni grillowej.

Składniki:
– 1 szkl. kaszy kukurydzianej
– szczypta soli, szczypta pieprzu
– 100 g startego twardego żółtego sera
– pęczek pietruszki
– 3 szkl. wody

Wodę ze szczyptą soli zagotować. Wsypać kaszkę i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, najlepiej rózgą. Po zgęstnieniu zawartości garnek z kaszą zestawić z palnika, wsypać starty ser i wymieszać do jego rozpuszczenia. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Całość wyłożyć na małą blaszkę wysmarowaną olejem. Wyrównać wierzch. Warstwa polenty nie powinna być cieńsza niż 1-1,5 cm. Zostawić do ostygnięcia.
Zimną kaszkę pokroić na prostokąty, które tuż przed podaniem należy odsmażyć na oleju lub na patelni grillowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *