Serowo-kajmakowe babeczki

Zrobiłam je kiedyś przez przypadek ;), a powtarzam wielokrotnie. Cóż rodzina lubi słodkie desery, a ja proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (około 15 babeczek):
– 1 kg mielonego białego sera (najlepiej, aby miał powyżej 8% tłuszczu)
– 2 budynie śmietankowe
– 1 szkl. cukru
– 1/3 puszki masy kajmakowej
– orzechy do przybrania

Ser, cukier i wsypany proszek z budyni zmiksować do połączenia. Foremki do muffinek wysmarować masłem. Napełnić je masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C ok. 30 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Babeczki wyłożyć na talerz.
Masę kajmakową podgrzewać w kąpieli wodnej stale mieszając. Mieszać do momentu pozbycia się grudek. Każdą babeczkę polać jedną łyżeczką masy i ozdobić orzechem.

2 thoughts on “Serowo-kajmakowe babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *