Krucho-drożdżowy zawijany makowiec

Tradycyjnie przygotowywany przez moją mamę. Pyszny i długo świeży. To jest duża porcja na 3 makowce, z czego dwa są zamrażane po upieczeniu i ostudzeniu, dlatego można się makowcami cieszyć znacznie dłużej. Uwaga! Lukrujemy je dopiero po rozmrożeniu.
Przygotowania należy rozpocząć od wykonania masy makowej.

Ciasto krucho-drożdżowe (na 3 makowce):
– 3 szkl. mąki pszennej (typ 550)
– 2 jajka
– 3 żółtka
– 150 g zimnego masła
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 50 g drożdży
– 2 czubate łyżki  cukru pudru
– 1/3  łyżeczki soli
– 1 cukier waniliowy

Drożdże rozmieszać w śmietanie (nie zostawiać do wyrośnięcia).
Wszystkie składniki wyłożyć na przesianą mąkę i siekać nożem, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.
Papier do pieczenia uciąć, aby był szerszy niż blaszka, na której makowce będą pieczone (u mnie blaszka ma długość 40 cm). Papier delikatnie nasmarować masłem. Ułożyć na środku 1/3 ciasta i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 cm (długość naszego makowca) na 25 cm. W razie potrzeby oszczędnie z wierzchu posypywać ciasto mąką, aby wałek się nie przyklejał. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć 1/3 masy makowej (zostawić około dwóch centymetrów dookoła ciasta bez farszu, aby masa makowa nie wysuwała się podczas zwijania). Zwijać ciasto pomagając sobie papierem. Na koniec roladę owinąć papierem (niezbyt ciasno, luz na dwa palce) i brzegi papieru zawinąć pod spód.  Papier nakłuć (5-6 dziurek). Makowiec przełożyć na blaszkę. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 45 minut do zbrązowienia.

Składniki na masę makową:
– 700 g maku
– 2 l mleka
– 200 g masła
– 1 i ½ szkl. miodu
– 4 łyżki kakao
– 1 kieliszek rumu lub koniaku
– 500 g bakali: pokrojonych orzechów, migdałów, daktyli, suszonych moreli, rodzynek
– 6 jajek
– 1 szkl. cukru

Dzień wcześniej przepłukać mak. Zalać go gorącym mlekiem i podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez 20-30 minut. Nie zagotowywać tylko podgrzewać, cały czas mieszając. Zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić mak na gęstym sicie. Należy mak 3 razy zmielić (alternatywą jest kupno maku mielonego lub gotowej masy makowej). Następnie dodać do niego roztopione masło, miód i kakao. Wszystko wymieszać wsypując jeszcze bakalie. Żółtka ubijać z cukrem do momentu, aż zmienią kolor na słomkowy. Dodać je do maku i wymieszać.  Białka ubić na sztywno. Przełożyć je do masy makowej i znów wymieszać. Na koniec dołożyć alkohol. Ponownie dobrze wymieszać.
Można też odłożyć trochę masy (zanim dodamy jajka i alkohol), przechowywać ją w zamkniętym słoiku w lodówce i wykorzystać do przygotowywania makiełek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *